Polar RS800CX

Als hulpmiddel bij het wielrennen en hardlopen heb ik mijzelf getrakteerd op een goede hardslagmeter. Na online- en offline-research ben ik gekomen tot de Polar RS800CX, en wel de Pro Team Edition (strakker uiterlijk én goedkoper dan de ‘standaard’ RS800CX).

Polar RS800CX PTE

In de verpakking vond ik naast het horloge de borstband met hartslagsensor; snelheids- en cadanssensor (voor op de fiets); stride sensor (voor op de loopschoen); en de geweldige ProTrainer 5 software. Het laatste brengt de nerd in mij helemaal boven en stelt mij in staan alles van een training te analyseren: hartslag, temp, stapfrequentie, energieverbruik, noem maar op.

Om efficiënt te trainen, train ik op hartslag. Met behulp van de uiterst nuttige website Zitvlees.nl heb ik basisprincipes voor het trainen in hartslagzones opgedaan. Voor duursporten als fietsen worden de hartslagzones waarbinnen je traint, bepaald aan de hand van je omslagpunt (punt waarboven verzuring plaatsvindt). Met behulp van mijn hartslagmeter en spin-bike, heb ik een test gedaan om mijn omslagpunt vast te stellen. Mijn gemeten omslagpunt ligt nabij de 179 bpm. De test is niet zo nauwkeurig als uitgevoerd door een Sportmedisch Adviescentrum, maar voor mij een prima uitgangspunt om mee te trainen. Ook mijn ervaring zegt dat die hartslag van 179 bpm een aardig correcte grens is waaronder ik niet verzuur.

Aan de hand van het gemeten omslagpunt en Zitvlees.nl heb ik voor mij de volgende hartslagzones vastgesteld. Deze hartslagzones vormen de basis voor mijn fietstrainingen.

Test 03/24

Sorry, the comment form is closed at this time.