Jun 092011

Op 9 juni om 3:45 uur verzamelden de deelnemers van Alpe d’HuZes zich om gezamenlijk af te dalen naar de start in Le Bourg-d’Oisans. Onder de escorte van motards daalden deze vroege vogels af. Een lang lint van renners met rode achterlichten was zichtbaar. Ieder van de 21 bochten van Alpe d’Huez was verlicht met herdenkingskaarsen. Het was koud (3 °C), maar een mooie afdaling.

Niet veel later wachtten zo’n 4300 deelnemers op het centrale plein in Le Bourg-d’Oisans op het startschot. Er hing een geweldige sfeer. Iets voor vijf uur konden de teams ‘KPMG’ en ‘KPMG CIM’ starten. Om 4:59:48 uur ben ik begonnen met de eerste klim van de dag. Gedurende de gehele dag heb ik samen met Sander gereden, met een perfect op elkaar afgestemd tempo. Gedurende de eerste klim was het nog behoorlijk koud; ik heb mijn dikke fietsjack + lange handschoenen mooi aangehouden. De eerste bochten werden nog afgelegd in het donker. Na 1:23:16 uur zat de eerste klim er op. We reden niet te hard, een lange dag hadden we immers nog voor de boeg.

Na iedere beklimming stopten we bij onze supporters langs de weg tussen bocht één en twee voor een goede pauze; naar de wc en het proviand aanvullen. De afdaling die volgde was vreselijk; ik zat rillend en klappertandend op de fiets als gevolgd van de kou, daalsnelheid en een nog niet opgedroogd shirt onder het fietsjack. Ik was blij dat ik weer met de klim kon beginnen om op te warmen. Om 7:02:50 uur startte ik met de tweede klim. We kwamen weer goed in ons ritme en na 1:25:31 uur waren we weer boven. Een verval van slechts 2 minuten. Het ging lekker.

Ook de volgende afdaling was weer afzien. Het was nog steeds vroeg in de ochtend en nog bepaald niet warm (circa 6 °C). De derde klim startte om 9:21:32 uur. De beklimming van de Alpe d’Huez heeft het steilste gedeelde aan het begin, met een stijgingspercentage van zo’n 10%. Bij bocht 16 begint het iets af te vlakken (tot zo’n 8%) en vanaf dat punt voerden wij steeds ons tempo en cadans iets op bij een gelijkblijvende hartslag. De derde klim ging weer in een nette 1:23:04 uur, de snelste tijd tot dan toe.

Na de derde klim heb ik mijn fietsjack achtergelaten bij de supporters en heb ik gedaald in mijn Alpe d’HuZes outfit, met arm- en beenstukken aan. Inmiddels ook de ‘gewone’ fietshandschoenen aan. Beneden in het dal konde de armstukken weer uit en om 11:32:45 uur begon de vierde klim. Gedurende alle klimmen hebben Sander en ik niet gestopt. Op gevoel, hartslag en cadans reden we steeds de berg op. Dit ging ook de vierde keer perfect; in 1:24:18 uur. Nog steeds geen verval. Na de vierde klim was het lunchtijd (13:00 uur) en hebben we een heerlijk soepje genoten.

De volgende afdaling begon aangenaam te worden. De temperatuur was in het dal reeds boven de 20 °C gestegen. Geen vervelende kou meer. Het dalen ging me steeds beter af; meer ervaring en durf. Beneden in het dal aangekomen, konden zowel de arm- als beenstukken worden opgeborgen voor de vijfde klim. Persoonlijk vond ik de vijfde klim de zwaarste; we hadden er reeds vier beklimmingen opzitten, het was het warmste moment van de dag (tussen 2 en 3 uur) en ik begon al behoorlijk genoeg te krijgen van al die repen en gelletjes. De vijfde klim duurde het langst: 1:25:41 uur, maar toch een zeer beperkt verval.

De laatste afdaling was genieten; een goede temperatuur, rustiger op de weg en het bochtenwerk ging me stuk beter af. Om 16:19:46 uur startten we met de zesde en laatste beklimming. Gedurende de klim toch nog met veel pijn en moeite toch nog maar een gelletje naar binnengewerkt om eventuele hongerklop te voorkomen. Aangezien dit de laatste klim was, hadden we de laatste kilometers, vanaf ongeveer bocht drie, nog was extra aangezet. De laatste klim ging dan ook in onze snelste tijd van de dag: 1:22:59 uur.

Zes maal de Alpe d’Huez opklimmen was een prachtige ervaring. De support langs de kant was super. En een geweldig resultaat is bereikt: de ruim 4300 deelnemers van Alpe d’HuZes hebben 20 miljoen aan donaties binnen gehaald voor KWF Kankerbestrijding. Met dit bedrag kan serieus onderzoek gedaan worden om de ziekte significant aan te pakken.

Vandaag bij elkaar zo’n 6600 hoogtemeters geklommen, ruim tien en half uur op de fiets. Ik ben zeer tevreden over het klimmen. Het verschil tussen snelste en langzaamste beklimming was nog geen drie minuten. Dit puur door rijden op gevoel, hartslag en cadans.

Alpe d'huZes

Alpe d'HuZes

One Response to “Alpe d’HuZes 2011”

  1. Ingrid says:

    Mooie samenvatting van jouw ervaring Jelte!
    Je was duidelijk erg goed getraind!

Sorry, the comment form is closed at this time.