Sigarologie

Het roken van sigaren is te vergelijken met het aanschouwen van beeldende kunst, of het luisteren naar muziek. Hoe meer je ervan weet, hoe meer je het leert waarderen. Deze pagina gaat over het roken van sigaren en hoe je ervan kan genieten. Hierbij zijn zelfgemaakte foto’s uit Cuba te zien.

Als je goed omgaat met de sigaar, kan je er echt van genieten. De sigaar is het lekkerste als je er alle tijd voor neemt. Ik zou iedereen willen aanraden gewoon eens een sigaar te proberen, en dan ook verschillende modellen. Je moet gewoon eens de tijd nemen om er een te proeven.

Een natuurproduct
Een goede sigaar bestaat voor 100% uit tabak. Tabaksplantages zijn te vinden in subtropische landen. De voornaamste landen die sigarentabak telen zijn Cuba, Brazilië, Indonesië en de Dominicaanse Republiek. De kwaliteit van de tabaksplant is, net als bij wijn, afhankelijk van vele factoren, zoals het klimaat en de bodemgesteldheid. De beste sigarentabak gedijt rond de evanaar op vulkanische of kleiachtige humusrijke bodem. Het duurt ongeveer vijf maanden voordat uit een zaadje een volwassen tabaksplant is gegroeid. De bladeren worden blad voor blad van onderen naar boven geplukt. De onderste bladeren noemen we het zandblad, naar boven toe volgt het voetblad, het middenblad en het topblad. Het zandblad is het duurste. Het heeft een fijne nerfstructuur, is zeer aromatisch en heeft een bruine, lichte kleur. Na het plukken worden de bladeren gedroogd door ze aan dunne draden te rijgen en in droogschuren op te hangen. Daarna volgt het fermenteren. Dit is het laten broeien van de tabaksbladeren op een temperatuur van 50º C. Hiermee verkrijgt de tabak zijn exquise geur, kleur en soepelheid. Omdat de sigaar een natuurproduct is en om de geur, smaak en soepelheid te bewaren, dient een sigaar bewaart te worden in een omgeving met een relatieve luchtvochtigheid van 60-70%.

Samenstelling sigaar
De sigaar bestaan uit drie delen. Van buiten naar binnen zijn dit het dekblad, het omblad en het binnengoed. Het omblad wordt uit tabaksbladen geselecteerd op hun geur maar ook hun kleur. Voor het omblad worden de kostbare zandbladen gebruikt. Voor het binnenwerk worden per sigaar verschillende soorten tabak gebruikt. Bij sigaren is onderscheid te maken in shortfillers en longfillers. Bij de longfillers bestaat het binnengoed lout en alleen uit hele, opgerolde bladeren van hoogstens een paar soorten tabak. Sigaren uit Midden-Amerika, zoals de havana zijn hier een goed voorbeeld van. Het binnengoed van de shortfiller bestaat uit snippers tabak. De Hollandse sigaar is daarvan het meest aansprekende voorbeeld.

roller1 roller2 roller3

De tabak
Er bestaan vier soorten tabak. De bekendste is wel de “Hollandse” Sumatra. Deze tabak is zeer zacht en bevat vele aromatische bestandsdelen. De tabak is smakelijk en goed trekkend. De Java tabak is dikker en grover van structuur. Dit is vaak te zien aan het dekblad. De smaak van de Java tabak is sterker dan die van de Sumatra tabak. De donkere kleur van de Braziel tabak lijkt dat deze sigaren staan voor zwaar en pittig. Maar deze tabak is juist zoet en zacht. De havana sigaar kan een zogenaamde longfiller zijn. De geur ervan is rijk en zacht. De sigaren zijn meestal met de hand gemaakt en daardoor zeer prijzig. Deze sigaren moeten bewaard worden in een luchtvochtigheidsgraad van 80-85%.

De modellen
Voor iedereen is er een sigaar. Dit komt omdat er vele modellen bestaan. Bij een dikkere sigaar is de brandtemperatuur lager en hierdoor wordt verkolen voorkomen. En dat komt de smaak ten goede. Bij een dunnere sigaar is de brandtemperatuur hoger, hierdoor zijn dunnere sigaren pitteger van smaak. Bij dikkere sigaren zijn binnengoed, omblad en dekblad beter in balans. Met als gevolg een breed ontwikkeld volwassen aroma.

cigarillo

Cigarillo: Slank edel model. Uitermate geschikt voor een wat korter rookmoment. Door z’n bescheiden diameter ontwikkelt zich een aroma dat het midden houdt tussen pittig en zacht. Een lichte sigaar.

tuitknak

Tuitknak: Groot rookgenoegen verpakt in een authentiek model. Vraagt ongeveer evenveel tijd als een senoritas maar smaakt net een tikje minder pittig. U rookt ‘m aan het wat bredere eind en u steekt ‘m aan het spitse eind aan.

senorita

Senoritas: Meest gerookte model en niet zonder reden. Combineert het rijkere aroma van de grotere sigaren met het korte rookmoment van de kleinere modellen. Voor liefhebbers die even wat minder ruim in hun tijd zitten. En voor hen die voor het eerst met het fenomeen sigaar willen kennismaken.

wildehavana

Wilde havana: De wilde havana is een senoritas met flos. Het is een heerlijke, evenwichtige sigaar die dankzij het ietwat ongeorganiseerde vuureinde, het voorvoegsel “wild” meegekregen heeft.

panatella

Panatella: Panatella’s hebben als voornaamste kenmerk dat ze relatief lang zijn in verhouding tot hun dikte. Dit elegante model wordt vooral door vrouwen en jongere rokers op waarde geschat.

corona

Corona: De corona is de ultieme after-dinner sigaar. Voor de melangeur is dit model een proeve van zijn vakmanschap. Dit model geeft hem de gelegenheid binnengoed, omblad en dekblad optimaal op elkaar af te stemmen. Corona’s hebben, mits goed gefabriceerd natuurlijk, een ideale brandtemperatuur en dus een ongekende zachtheid. Neem er wel een klein uurtje de tijd voor.

Het aansteken
Het roken van een sigaar betekent tot rust komen. Om ten volle van een sigaar te genieten moet je er rustig voor gaan zitten. Neem de sigaar in je linkerhand, tussen duim en middelvinger en tegelijkertijd met de wijsvinger het mondstuk dichthouden. Houdt de sigaar onder een hoek van 45º naar beneden en houdt het vlameinde onder de sigaar. Voor het aansteken van de sigaar kan gebruik gemaakt worden van een gasaansteker, lucifer of cederhoutje. De gasaansteker is het beste, aangezien daar geen andere geuren aanzitten. Met de vlam onder de sigaar de top van de sigaar in het geheel laten gloeien. Geen goede ontbranding betekend verkoling en dat komt de smaak niet ten goede. Als de sigaar goed ontbrand is, merk je aan de geur dat het goed is en kan het roken beginnen.

Het roken
Een sigaar moet rustig gerookt worden met zachte/korte trekjes opdat het rookkanaal niet te heet wordt en de sigaar geen grote vuurkegel krijgt. Laat de rook van de sigaar in de mond zweven, zodat alle zintuigen goed kunnen werken. Het inhaleren van sigaren is uit den boze, het komt het proeven van de sigaar niet ten goede. Ga vervolgens achteroverleunen, neem de tijd en geniet van de sigaar.

8 Responses to “Sigarologie”

 1. Drenth says:

  De website sigarologie.nl is sinds 25 januari 2009 vernieuwd. Neem ook eens een kijkje.

 2. r.roza says:

  Geachte heer,

  via een zakenrealtie van mij uit Californië/USA kreeg ik volgende vraag en U zou mij enorm helpen indien U voor mij een antwoord zou hebben.

  Hij is namelijk op zoek naae sigaren van de soort “The Wild Ones”. De firma Hajenius uit Amsterdam kon mij niet helpen, maar misschien heeft U er oori van gehoord.
  U dankend voor de te neme moeite, verblijf ik met hoogachting,

  R. Roza
  Ermelo

 3. Jelte says:

  Beste R. Roza,
  Helaas heb ik nooit gehoord sigaren genaamd “The Wild Ones”, wel ken ik de soort ‘wilde havana’, zoals hierboven beschreven. Dat type sigaren is te verkrijgen bij de firma Hajenius.

 4. J. Smit says:

  Hallo mijnheer de Boer,

  Ik ben toch ook wel een sigarenliefhebber, maar ik ben een beginner wat betreft sigaren. Ik ben op de hoogte van allerlei soorten en maten.
  Ik vroeg mijzelf eigenlijk af, uit pure nieuwsgierigheid, wat is eigenlijk de grootste sigaar die hedentendage te koop is. Zijn dat de handgedraaide cubaanse sigaren ? Ik rook veelal het type “senoritas”, maar ben toch erg nieuwsgierig naar de smaak van een grotere sigaar zoals een “corona” of groter als dat mogelijk is.

 5. Jelte says:

  Beste mijnheer Smit,

  Een Cohiba Siglo VI is een Cubaanse longfiller, handgemaakt, van zo´n 15 cm. Wellicht niet de allergrootste, doch een flink model, waar je flink wat uren van kan genieten. Dergelijke sigaren zijn dusdanig strak gedraaid dat je deze niet even ´oprookt´. Geduld van het genieten is zeker op z´n plaats.

  Een echte aanrader!

 6. appie says:

  waar worden sigaren van gemaakt ?
  waarom gebruiken mensen sigaren ?
  hoe lang bestaat de sigaren ?
  wie heeft sigaren gemaakt ?
  wanneer kan je niet stoppen met roken ?

 7. Ryk van Dijk says:

  Beste Jelte,
  Heel toevallig kwam ik op je site terecht en las dat je geboren bent in Leeuwarden.
  Nu de link sigarologie en Leeuwarden is dan snel gelegd.
  Ik ben lid van het Algemeen Leeuwarder Sigaren Genootschap De Rooker, opgricht 11 december 1996.
  Ons genooschap bestaat uit een zestiental leden die eens per maand, de eerste maandagavond van de maand , bijeenkomen in Het Wapen van Leeuwarden om te genieten van een een sigaar.
  Uiteraard gaat het op een dergelijke avond niet uitsluitend over sigaren maar over allerlei onderwerpen die onze interesse hebben. Mocht je eens terug zijn Leeuwarden dan uiteraard van harte welkom.
  Mijn mailadres is bekend.
  Natuurlijk is ons genootschap altijd opzoek naar ervaren maar ook zeker beginnend sigarenrookers rooksters en ook zij zijn welkom bij ons genootschap om te komen genieten van DE SIGAAR.

  Met vriendelijke groet
  Ryk van Dijk

 8. Marcel van Uem says:

  Hallo sigaren liefhebbers.Ik wou vermelden dat ik graag sigaren rook en blijf roken.Ik vindt het zeer aangenaam en rustgevend.Ik rook verschillende soorten en allemaal bevallen die mij.Dat gezeik over dat roken zo slecht voor je is daar wordt ik zieker van dan van het roken van een heerlijk sigaartje.Tegenwoordig is het zo dat overal waar een mens van kan genieten wordt een stokje voor gestoken.Laat iemand die wil roken toch gewoon genieten.Mijn opa rookte jaren sigaren en is toch mooi 98 geworden.En ik ken veel mensen die roken die al boven de 80 zijn en nog gezond.En ik ken ook veel jongeren en ouderen die omgekomen zijn door een auto ongeluk.Dus ik vindt dat er op auto’s ook een sticker hoort waarop staat dat het de gezondheid kan schaden en dodelijk kan zijn.Er gebeuren dagelijks verkeersongelukken.Dus wat ik hiermee wil zeggen,laat rokers met rust en laat ze genieten.Dat blijf ik in iedergeval wel doen.Vriendelijke groeten van een sigarenliefhebber.Marcel van Uem.

Sorry, the comment form is closed at this time.