Oct 142012

Op zondag 14 oktober heb ik meegedaan aan de 13e Pijnenburg Bosmarathon te Soest. Deze marathon is uitgezet in de prachtige bossen van landgoed Pijnenburg nabij Soest. Echter de dagen voorafgaand aan de marathon had het flink geregend. Met als gevolg flinke plassen en modderige paden. Allereerst een impressie van het parcours.

Parcours Bosmarathon Soest

Parcours Bosmarathon Soest

Parcours Bosmarathon Soest

Parcours Bosmarathon Soest

(Foto’s Jaap van den Broek)

Zoals de foto’s laten zien, was het parcours verre van ideaal. Daarnaast had ik de week voor de marathon te kampen met een verkoudheid waardoor mijn energievoorraad flink was aangetast. Door deze omstandigheden had ik reeds voor de start uit mijn hoofd gezet om een nieuw PR te lopen.

De bosmarathon was zwaar, heel zwaar. Al gelijk na de start moest het gehele deelnemersveld over kilometer lang modderpad. De enige manier om nog een beetje vooruit te komen, was door aan de zijkant te blijven. Het zwoegen door de modder zorgde ervoor dat mijn hartslag vanaf het begin hoog was. Het lopen door de bossen bij Soest is prachtig, maar het ontwijken van plassen, modderpoelen en boomstronken vergt concentratie en kost bovendien veel energie.

Parcours Bosmarathon Soest

Parcours Bosmarathon Soest

Parcours Bosmarathon Soest

(Foto’s Jaap van den Broek)

De marathon bestond uit vier ronden van 10,5 km. Iedere ronde begon en eindigde op de athletiekbaan van A.V. Pijnenburg. De eerste twee ronden gingen nog redelijk in respectievelijk 55 en 56 minuten. Al in de derde rond begon ik het moeilijker te krijgen. Waar te spreekwordelijke man met de hamer normaliter pas na 30 à 35 kilometer verschijnt, leek hij nu al veel eerder tevoorschijn te komen in iedere plas en modderpoel. De derde ronde heb ik meermalen geworsteld met de gedachte om te stoppen aan het einde van de ronde. Ik legde ronde drie af in 1:03 uur.

Toch kon ik het er niet bij laten zitten en ben ik met de laatste ronde begonnen. Het was afzien. De moddergrond leek steeds harder aan mijn schoenen te zuigen. Ik werd voortdurend ingehaald door frisse lopers, die de afstand van één ronde liepen. Om de vijf kilometer dwong ik mijzelf een gelletje te nemen. Veel energie leek het niet meer te geven. De laatste ronde ging in circa 1:15 uur. Dat is niet snel.

Al met al heb ik de bosmarathon afgerond in 4:09:48 en daarmee ben ik toch wel tevreden. Van de 42 gestarte mannen op de marathon werd ik 22e. Niet verkeerd voor een tweede marathon met een verkoudheid enkele dagen voor de start. Het lopen van een bosmarathon was toch zeker een mooie ervaring.

(Video Herbert Vroon en Kees de Boer)

Deze marathon heb ik gelopen met Nike Free schoenen. Schoenen met minimale demping, ontworpen om weer natuurlijk te lopen. De schoenen liepen de hele marathon heerlijk. Het waren mooie fel gele schoenen. Na afloop zagen ze er zo uit …

Nike Free

Sorry, the comment form is closed at this time.